اگر نگاهی اجمالی به زندگی خودمان در این روزها بیندازیم متوجه میشویم که مدت زیادی است که لوازم الکترونیکی به جزئی خیلی مهم از زندگیمان تبدیل شده است. اغلب افراد مدت زمان زیادی را مشغول موبایل، تبلت و لپتاپ خود هستند. با استفاده از این وسایل ما کار میکنیم، فیلم میبینیم، بازی میکنیم، عکس میگیریم، خاطراتمان را ثبت و ضبط میکنیم و این وسایل کاربردهای بیشماری در زندگیمان دارد و اطلاعاتی که در هرکدام از آنها داریم برایمان ارزش زیادی دارد. پس باید در حفظ و نگهداری آنها کوشش زیادی داشته باشیم و در برابر خطرات ممکن راهحلهایی در نظر داشته باشیم. بیمه لوازم الکترونیکی یکی از این راهحلها محسوب میشود. با استفاده از این بیمه که یکی از انواع بیمه اموال محسوب میشود میتوان از بابت خیلی از خطراتی که این وسایل را تهدید میکند آسودهخاطر بود. حال باید ببینیم این بیمه چه ویژگیهایی دارد، حق بیمه آن چقدر است و در برابر چه خطراتی میتواند از وسایل الکترونیکی ما محافظت کند.
پوششهای پایه بیمه لوازم الکترونیکی
خطرات و خسارتهایی که بیمه لوازم الکترونیکی در برابر آنها به بیمهگزار خسارت میدهد پوششهای این بیمه نام دارد. پوششهای پایه این بیمه که اجباری بوده و در تمام بیمههای لوازم الکترونیکی قرار دارد عبارت است از:
- خسارت کلی به تاچ و LCD: درصورتیکه بر اثر ضربه به تاچ و LCD ناشی از حوادثی اعم از سقوط، تصادم، واژگونی و... به موبایل، تبلت یا لپتاپ شما خسارت وارد شود.
- نفوذ مایعات و آب خوردگی: اگر بر اثر نفوذ مایعات به دستگاه و آب خوردگی بر اثر حوادثی مثل سیل، آب گرفتگی، نم، رطوبت، و... تبلت، موبایل یا لپتاپ شما دچار خرابی و خسارت شود.
- نوسانات ولتاژ برق: ممکن است موبایل، تبلت یا لپتاپ شما بر اثر نوسانات ولتاژ برق، اتصال کوتاه و... دچار خرابی و خسارت شود و به آن آسیب وارد شود.
- بلایای طبیعی: درصورتیکه بروز بلای طبیعی مثل رانش، نشست و لغزش زمین، ریزش کوه یا صخره، باران، برف، تگرگ، بهمن، یخزدگی، یخ شناور، دمای بالا، بخارهای غیر خورنده و... باعث ایجاد خرابی و خسارت به موبایل، تبلت و یا لپتاپ شما شود.
- آتشسوزی: درصورتیکه بر اثر صاعقه، انفجار و آتشسوزی در اثر بلایای طبیعی به تلفن همراه، تبلت یا لپتاپ شما خسارتی وارد شود و باعث خرابی آن گردد.
پوششهای اختیاری بیمه لوازم الکترونیکی
علاوه بر پوششهای پایه که در تمام بیمهنامههای لوازم الکترونیکی موجود است، پوششهای اختیاری هم داریم که متقاضی خرید این بیمه میتواند در صورت نیاز به بیمهنامه خود اضافه کند. این پوششهای اختیاری عبارت است از:
- سرقت با شکست حرز: درصورتیکه موبایل، تبلت یا لپتاپ شما با شکست حرز مورد سرقت واقع شود، با استفاده از این پوشش میتوانید مطابق بیمهنامه خسارت دریافت کنید.
- خسارات کلی به دستگاه: درصورتیکه بر اثر بروز حادثه به قسمتهای دیگری از دستگاه شما (بهجز تاچ و LCD) خسارت وارد شود، میتوان از این پوشش برای جبران خسارت استفاده کرد.
- افزایش تعداد دفعات استفاده از بیمهنامه: با انتخاب این پوشش میتوانید در طول یک سال پوشش بیمهنامه تا 2 بار از پوششهای خود استفاده کنید. در حالتی که این پوشش را انتخاب نکرده باشید فقط 1 بار میتوانید استفاده کنید.
- پوشش 2 ساله بیمهنامه: با انتخاب این پوشش میتوانید بجای 1 سال پوشش، به مدت 2 سال از پوشش بیمه لوازم الکترونیکی استفاده کنید. ذکر این نکته قابلتوجه است که حق بیمه در این حالت کمتر از حق بیمه 2 بیمه یکساله متوالی خواهد شد.
استثناهای بیمه لوازم الکترونیکی
هر بیمه دارای موارد استثناهایی است که در صورت بروز خسارت تحت این شرایط، بیمه مسئولیتی در قبال آن نداشته و خسارتی پرداخت نمیکند. استثناهای بیمه لوازم الکترونیکی عبارت است از:
- عیوب ذاتی دستگاه: درصورتیکه موبایل، تبلت و یا لپتاپ شما دارای عیوب ذاتی باشد و دارای مشکلاتی باشد که گارانتی دستگاه باید جوابگوی این خسارت باشد، بیمه لوازم الکترونیکی خسارتی پرداخت نمیکند.
- خطا یا ناهنجاری بیمهگزار: درصورتیکه بر اثر بروز حادثه به قسمتهای دیگری از دستگاه شما (بهجز تاچ و LCD) خسارت وارد شود، میتوان از این پوشش برای جبران خسارت استفاده کرد.
- خسارتهای وارد شده به لوازم جانبی: درصورتیکه خسارت به لوازم جانبی موبایل، تبلت یا لپتاپ شما اعم از باتری، سیمکارت، هندزفری، قاب و... وارد شود، بیمه لوازم الکترونیکی خسارتی پرداخت نمیکند.
- خسارت ناشی از مراکز غیرتخصصی تعمیر: درصورتیکه قبل یا بعد از بیمه کردن لوازم الکترونیکی، دستگاه در مرکزی غیر از مراکز تخصصی صدور و پشتیبانی بیمه سامان باز شده و از این طریق دچار آسیب شده باشد، بیمه موبایل، تبلت و لپتاپ مسئولیتی قبول نخواهد کرد. همچنین اگر حین تعمیر یا قبل از تعمیر دائمی دستگاه بر اثر استفاده نادرست، لوازم الکترونیکی شما دچار خسارت شود بیمه جبران خسارتی انجام نمیدهد.
- مشکلات ناشی از عدم رجیستر: درصورتیکه بر اثر مشکلات رجیستری و عدم ثبت سریال در شبکههای داخلی، لوازم الکترونیکی دچار خسارت شود، بیمه موبایل، تبلت و لپتاپ خسارتی پرداخت نمیکند.
- هزینههای ناشی از سازگار سازی سیستم: هرگونه هزینهای برای سازگار سازی طبیعی سیستم، رفع عیوب کارکردی و یا نگهداری عادی دستگاه انجام شود از محدوده پوششهای بیمه لوازم الکترونیکی خارج است.
- عیب و نقص در زیبایی دستگاه: بروز عیب و نقص در ظاهر و زیبایی موبایل، تبلت و لپتاپ مثل خراش، رنگ رفتگی و... شامل بیمه لوازم الکترونیکی نمیشود؛ مگر اینکه با بیمه توافق دیگری صورت گرفته باشد.
- خسارت ناشی از استهلاک عادی: هرگونه هزینهای برای سازگار سازی طبیعی سیستم، رفع عیوب کارکردی و یا نگهداری عادی دستگاه انجام شود از محدوده پوششهای بیمه لوازم الکترونیکی خارج است.
- هر نوع خسارت تبعی و عدم النفع: عدم النفع بدین مفهوم است که بیمهگزار قصد سود کردن از بیمه را داشته باشد؛ یعنی بخواهد برای خسارت 1 میلیون تومانی، بیشتر از بیمه خسارت بگیرد. این مسئله در بیمه لوازم الکترونیکی نیز مانند سایر بیمهها وجود دارد و در این صورت بیمه خسارتی نمیپردازد.
- هر نوع هزینه مربوط به داده: هر نوع هزینه مرتبط به دادهها و بازیابی اطلاعات موبایل، تبلت و لپتاپ ناشی از بین رفتن آنها در حوادث نیز از پوششهای بیمه لوازم الکترونیکی خارج است.
- خسارات مشمول گارانتی: بیمه موبایل، تبلت و لپتاپ خساراتی را که مشمول گارانتی لوازم میشوند تحت پوشش قرار نمیدهد.
- خسارات وارده به تجهیزات قاچاق تحت پوشش: درصورتیکه به تجهیزات قاچاق تحت پوشش خسارتی وارد شود بیمه لوازم الکترونیکی خسارتی نمیپردازد.
- خسارات ناشی از تخلف قوانین و نظامهای دولتی: اگر خسارت وارد شده به دستگاه شما بر اثر تخلف از قوانین و نظامهای دولتی باشد، بیمه لوازم الکترونیکی خسارتی جبران نمیکند.
- سرقت ناشی از جنگ، آتشسوزی و غیره: درصورتیکه موبایل، تبلت و یا لپتاپ شما در مواقع جنگ، شورش، بلوا، آتشسوزی، انفجار، زلزله و... مورد سرقت قرار بگیرد، بیمه لوازم الکترونیکی خسارتی پرداخت نمیکند. همچنین درصورتیکه سرقت از بیمهگزار توسط خدمتگزار و یا یکی از افراد ذینفع بیمهگزار صورت گیرد نیز بیمه موبایل، تبلت و لپتاپ خسارتی پرداخت نمیکند.
- خسارت ناشی از نصب یا تغییر نرمافزاری برنامه: درصورتیکه تغییری نرمافزاری در برنامه دستگاه باعث بروز خسارت شود، بیمه لوازم الکترونیکی جبران خسارت نخواهد کرد و این مورد جزو پوششهای این بیمه نیست.
حق بیمه لوازم الکترونیکی
نحوه محاسبه حق بیمه لوازم الکترونیکی به پوششهای انتخابی بیمهگزار بستگی دارد. بسته به اینکه چه تعداد از این پوششها را انتخاب کنید، حق بیمه شما متفاوت است. برای مثال اگر بخواهید برای گوشی موبایل خود این بیمه را بخرید و فقط پوششهای پایه را انتخاب کنید، حق بیمه شما 140 هزار تومان خواهد شد. هر چه تعداد پوششهای بیشتری را انتخاب کنید، حق بیمه لوازم الکترونیکی شما افزایش پیدا میکند
تفاوت بیمه لوازم الکترونیکی با گارانتی
بیمه لوازم الکترونیکی و گارانتی مکمل یکدیگرند. گارانتی برای عدم کارایی دستگاه و عیوب ذاتی آن کاربرد دارد ولی بیمه لوازم الکترونیکی برای سرقت، حوادث و مسائلی از این جنس قابل استفاده است. گارانتی و بیمه موبایل، تبلت و لپتاپ هرکدام پوششهای مخصوص به خود را دارد و در کنار هم خدمات کاملی در قبال لوازم الکترونیکی شما ارائه میدهند.
فرانشیز بیمه لوازم الکترونیکی
یکی از مهمترین سؤالاتی که درباره بیمه لوازم الکترونیکی باید به آن پاسخ داده شود این است که در صورت بروز خسارتی که تحت پوشش بیمه است، چقدر خسارت میتوانیم دریافت کنیم؟ آیا این بیمه تمام خسارت وارد شده را پرداخت میکند؟
فرانشیز یکی از مسائل گرهخورده به بیمه است که پای آن را در اغلب بیمهها میبینیم. بیمه لوازم الکترونیکی نیز فرانشیز دارد. این فرانشیز در شرکت بیمهها و طرحهای مختلف آنها میتواند متفاوت باشد. بهعنوان مثال بیمه کالای دیجیتال سامان در طرح طلایی 35% و در طرح نقرهای 65% فرانشیز دارد.
پرداخت خسارت در بیمه لوازم الکترونیکی
پیگیری خسارت در صورت بروز آن در بیمه لوازم الکترونیکی میتواند روندهای مختلفی در بیمههای مختلف داشته باشد. در بیمه سامان باید در سامانه مربوط به پرداخت خسارت بهصورت آنلاین درخواست خود را ثبت کنید. با ارائه کد ملی و شماره IMEI دستگاه، خسارت شما ثبت میشود. بقیه مراحل توسط بیمه مربوطه پیگیری خواهد شد.
خرید بیمه لوازم الکترونیکی
بیمه موبایل، تبلت و لپتاپ را همه شرکتهای بیمه ارائه نمیدهند و فقط از بعضی از شرکتهای بیمه در حال حاضر میتوانید خریداری کنید. بیمه سامان این بیمه را ارائه میکند و میتوان آن را از نمایندگان بیمه سامان ارائهدهنده آن خریداری کرد.
خرید آنلاین بیمه لوازم الکترونیکی
با استفاده از سامانه بیمیتو میتوان اقدام به خرید بیمه لوازم الکترونیکی کرد. از طریق وبسایت یا اپلیکیشن بیمیتو میتوان بیمه شخص ثالث ، بدنه، آتشسوزی، مسافرتی، عمر، مسئولیت پزشکان، درمان تکمیلی را با یکدیگر مقایسه کرد و با توجه به اولویتهای خود مناسبترین بیمه را برای خود انتخاب کرده و آنلاین خرید.
روند خرید این بیمه بدینصورت است که مدل و برند وسیلهای را که میخواهید بیمه کنید وارد میکنید؛ پس از آن با انتخاب پوششهای مدنظر، قیمت و طرحهای مختلف این بیمه برای شما نمایش داده میشود. پس از آن با ارائه مدارک موردنیاز جهت صدور این بیمهنامه، خرید شما تکمیل میگردد.
نکاتی مهم درباره بیمه لوازم الکترونیکی
- آثار ناشی از باز کردن دستگاه، دستکاری قطعات، تعمیر، ارتقا و تغییر در آنها و مشخصات دستگاه توسط مراکز غیر معتبر، استفاده در محیطهای آلوده و پر گردوغبار و بهکارگیری آداپتورهای متفرقه موجب ابطال بیمه لوازم الکترونیکی خواهد شد.
- اشکالات نرمافزاری، سیستمعامل و هرگونه عملیات و تغییرات نرمافزاری شامل ریکاوری، نصب درایور، ویروسیابی، بازیابی و کپی اطلاعات، عملیات روت کردن (root)، نصب و یا تغییر سیستمعامل و رامهای اصلی به غیررسمی، عمل قفلگشایی بر روی راهاندازیها (Unlock-Boot loader)، بهکارگیری نرمافزارهای کاربردی غیررسمی و یا آلودگی به ویروس، به دلیل اینکه موجب کاهش ضریب ایمنی دستگاه و افزایش امکان ازکارافتادن دستگاه میگردد موجب ابطال بیمهنامه خواهد شد.
- جهت بهرهمندی از پوشش نوسانات ولتاژ برق، پوشش گارانتی و همچنین زمان وقوع خسارت، ارائه تائید از شرکت گارانتی الزامی است.